Raidepuolue

View Original

Humppila haluaa kehittää rautatieasemaansa - Kirjelmöi VR:n johdolle

Tällä hetkellä autojuna-asemalle eteläisessä ja läntisessä Suomessa ajetaan Helsingin Pasilaan, Tampereen tai Turun rautatieasemalle, mikä kuormittaa ympäristöä ja aiheuttaa liikenneriskejä sekä ruuhkia erityisesti kaupunkiympäristöissä. Näin Humppilan kunta kirjelmöi VR:n toimitusjohtajalle Elisa Markulalle.

- Autojuna-aseman rakentaminen Valtatien 2 alueelle hyvien yhteyksien solmukohtaan Humppilan rautatieasemalle lisää Kanta-Hämeen ja koko läntisen ja eteläisen Suomen saavutettavuutta sekä parantaa huoltovarmuutta ja yritysten kilpailukykyä. Lisäksi se vähentää Helsingin, Turun ja Tampereen alueiden liikenteen ja väylien kuormitusta, päästöjä ja melua.

Kunta muistuttaa, että juna on ympäristöystävällinen matkustustapa.

- Junalla ihminen voi matkustaa keskimäärin Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin noin 50 kertaa, kun keskivertoautolla sama määrä päästöjä syntyy jo yhdestä menopaluumatkasta.

- Toivomme, että Te ja VR myötävaikutatte autojuna-aseman suunnittelun aloittamiseen Humppilan rautatieasemaIle, mikä mahdollistaa Humppilan kunnan kehittämisen logistisena vihreän siirtymän kasvualustana pohjautuen maaliikenteen vahvaan verkostoon: Valtatie 2, Valtatie 9 sekä raideyhteys Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle, Kolariin, Rovaniemelle sekä pian avautuvaan Tornio-Haaparanta-Narvik-raideliikenteeseen.

Kunnan mukaan liikuntarajoitteisten ja ikäihmisten liikkuminen Humppilan rautatieasemalla on ongelmallista esteettömyyden puutteellisuuden takia.

- Siksi siellä on kehitettävä esteettömyyttä ja mahdollistettava kaikille turvallinen liikkuminen.

- Esteettömyyden kiireellistä mahdollistamista puoltavat Humppilan rautatieaseman matkustajamäärien kasvu ja suunnitteilla oleva taajamajunaliikenteen aloittaminen tulevaisuudessa Turku-Tampere -osuudella.

Humppilan kunta toivoo VR:n myötävaikuttavan siihen, että Humppilan rautatieaseman esteetön toimivuus varmistetaan mahdollisimman nopealla aikataululla siten, että liikuntarajoitteiset ja ikäihmiset voisivat jatkossa liikkua vaikeuksitta rautatieasemalla.

Humppilan kunta on neliön Pori-Tampere-Hyvinkää-Turku keskellä. Humppilasta sadan kilometrin säteellä asuu noin 1,25 miljoonaa ihmistä.