Raidepuolue

View Original

Suomalaiset kehittämässä Baltian raideliikenteen koulutusta

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK on ollut mukana kansainvälisessä EDU-Rail -hankkeessa on kehitetty Viron, Latvian ja Suomen yhteistä rautatiealan opetustarjontaa. Hankkeessa luotiin malli, jossa opiskelijat voivat suorittaa ristiin opintoja kumppanikorkeakouluissa.

Hankkeessa kehitettiin vuosina 2015–2018 Viron, Latvian ja Suomen kesken yhteistä harmonisoitua rautatiealan kansainvälistä opetustarjontaa. Suomesta hankkeeseen osallistui HAMKin lisäksi Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus Oy. Vetovastuussa hankkeessa oli Tallinnan TTK University of Applied Sciences. 

Baltian maiden näkökulmasta selkeä tavoite oli organisoida uudelleen rautatiealan koulutusta, jota Baltian rautateiden työntekijöille on aiemmin annettu pääosin vain Venäjällä. Samaan aikaan eläköityminen kasvattaa koulutuksen tarvetta. Kansainvälistä koulutustarvetta lisää käynnistyvä Rail Baltica -hanke, jonka liikenteen ohjauksen kieleksi on päätetty englanti.  
 
- HAMK halusi lähteä tekemään koulutusmateriaalia mahdollisimman ajankohtaisesta aiheesta. Siksi tutkimuskohteeksi valittiin käynnistymässä oleva rautatieliikenteen kilpailutus. Kilpailutusta koskeva opetusmateriaali on ajankohtainen, koska Virossa ja Latviassa rautateiden operointia ei vielä ole kilpailutettu, oppilaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Hankkeen päätavoitteena oli kehittää Viron ja Latvian kanssa yhteistä harmonisoitua rautatiealan kansainvälistä opetustarjontaa. Hankkeessa luotiin viisi erikoistumismoduulia, joita voidaan opiskella ristiin kumppanikorkeakoulujen kesken. Projektiin haluttiin tehdä myös vertailevaa tutkimusta lähialueilta. Koska Ruotsi on yksi rautatieliikenteen kilpailutuksen edelläkävijämaa, selvitykseen haettiin tietoa koulutusorganisaatioiden yhteistyöstä Lundin yliopistosta ja Ängelholmin rautatieopistosta (Trafikverksskola). 

Hankkeen lopussa HAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun kanssa tehtiin ehdotus, minkälaisia virtuaalisen oppimisen periaatteiden tulisi olla. Tämän pohjalta e-oppimisasiaa viedään eteenpäin syksyllä 2018 käynnistyneessä DigiLog-hankkeessa. Siinä kehitetään laajemmin liikenteen ja logistiikan virtuaalisia oppimisympäristöjä. 

- Kun ristiin opiskelun periaate saadaan toimimaan käytännössä Latvian, Viron ja Suomen rautatiealan opetustarjoajien kesken, voisivat opiskelijat opiskella pääosin virtuaalisesti hankekumppanien opiskelijaryhmien mukana. 

- Näin kansainvälisen opiskelun kynnystä voidaan madaltaa liikennealan koulutusohjelmassa ja mahdollistaa kansainvälisten kumppanioppilaitosten kanssa opiskelukokemus, josta opiskelija hyötyy kansainvälistyvässä työelämässä. Samalla se hyödyttää raideliikennettä tuottavia organisaatioita.