Raidepuolue

View Original

Hallitus esittää lisärahaa raidehankkeille

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen vuoden 2020 neljänneksi lisätalousarvioksi perjantaina. Esityksessä on lukuisia raidehankkeita.

Vaihteiden vaihtoja ratapihoilla/liikennepaikoilla varten 6 milj. euron valtuus ja 3 milj. euron määräraha vuodelle 2020. Päärataverkon tehostetuille ylläpitotoimenpiteille 7 milj. euron valtuus ja 3 milj. euron määräraha.

Heinävaara-Ilomantsi -radan täsmäkorjauksiin 15 milj. euron valtuus ja 1 milj. euron määräraha. Loviisa-Lahti -rautatien tehostettuun kunnossapitoon 3 milj. euron määräraha.

Kuopion ratapihan parantamisen 1. vaiheeseen 30 milj. euron valtuus ja 0,5 milj. euron määräraha. Helsinki–Tampere rataosan peruskorjauksen aloittamiseen 8 milj. euron valtuus ja 0,2 milj. euron määräraha.

Seuraavien kolmen hankkeen rakentamistöitä ei aloiteta ennen kuin Metsä Group on tehnyt päätöksen Kemiin suunnitellun uuden biotuotetehtaan rakentamisesta sekä siihen liittyvien liikenneinfrainvestointien toteuttamisesta.

- Kemin biotuotetehtaan raideyhteydet, Kemin kohta: 10,5 milj. euron valtuus ja 1,0 milj. euron määräraha.

- Kontiomäki-Pesiökylä -radan parantaminen: 81,0 milj. euron valtuus ja 1,0 milj. euron määräraha.

- Oulu-Kontiomäki -rataosan välityskyvyn parantaminen, 1. vaihe: 23,0 milj. euron valtuus ja 1,0 milj. euron määräraha.

Tampereen raitiotien valtuutta korotetaan 13,957 milj. euroa. Tampereen raitiotien lisämääräraha on 4,18 milj. euroa Tampereen Seudullinen yleissuunnitteluun tulee 0,46 milj. euroa.

Mellunmäki-Tikkurila-Aviapolis-lentoasema -pikaraitiotien valtuus on 6,1 milj. euroa ja määräraha 0,3 milj. euroa. Espoon kaupunkiradan valtuus on 137,5 milj. euroa ja määräraha 1,0 milj. euroa.

Helsinki-Riihimäki -radan kapasiteetin lisäämisen 2. vaiheen valtuus on 273 milj. euroa ja määräraha 5 milj. euroa. Helsinki-Pasila -yhteysvälin ratakapasiteetin lisäämiseen valmistautumisen valtuus on 0,6 milj. euroa ja määräraha 0,2 milj. euroa.

Pääradan suunnittelun edistämiseen välillä Tampere-Oulu valtuus on 5 milj. euroa ja määräraha 0,1 milj. euroa.

Oritkarin kolmioraiteen valtuus on 15,6 milj. euroa ja määräraha 1,6 milj. euroa.

MAL-sopimuksista syntyi alustava neuvottelutulos Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkiseutujen kanssa 2.6. Sopimuksilla edistetään kestäviä liikennehankkeita ja kohtuuhintaista asuntotuotantoa erityisesti joukkoliikenteellä hyvin saavutettavilla alueilla.

Väylävirastolle esitetään 10,9 miljoonan euron lisämäärärahaa radanpidon materiaalivaraston ostamiseen. Radanpidon materiaalivarasto on siirtynyt ulkomaiseen omistukseen. Radanpidon riittävän omavaraisuuden ja varautumisen vuoksi on tarkoituksenmukaista, että Väylävirasto ostaa kriittisten materiaalien varaston omaan hallintaansa.