Raidepuolue

View Original

Hallituksen esitys LVM:n budjetiksi 3,34 miljardia euroa

Hallitus esittää liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalle 3,34 miljardin euron määrärahoja vuodelle 2023.

Liikenne- ja viestintäverkkojen määrärahoista valtaosa eli noin 1,29 miljardia euroa kohdennettaisiin teiden, ratojen ja vesiväylien perusväylänpitoon.

Väylänpidossa huolehditaan ensisijaisesti verkosta, jonka liikennöitävyys on tärkeää elinkeinoelämälle ja yhteiskunnalle laajemmin. Samoin korostuvat liikenneturvallisuus ja digitalisaation mahdollisuudet.

Kaikissa toimissa huomioidaan parlamentaarisen Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteet kestävyydestä, tehokkuudesta ja saavutettavuudesta.

Parlamentaarisen tahtotilan mukaisesti tämän hallituskauden aikana korotettu perusväylänpidon määrärahataso säilytetään. Aiempaan kehyspäätökseen sisältyvä 15 miljoonan euron leikkaus perusväylänpidosta peruutetaan ja perusväylänpidolle esitetään 50 miljoonan korotus kustannusnousun johdosta.

Osana itäisen Suomen elinvoiman parantamista esitetään Karjalan radan parantamishankkeeseen 31,1 miljoonaa euroa.

Seinäjoki-Kaskinen-radan tehostettuun ylläpitoon esitetään 3,5 miljoonaa euroa vuodelle 2023.

Hallitus esittää, että Länsi-Helsingin raitioteiden (ml. Vihdintien pikaratikka) valtuus korotetaan 105 miljoonaan euroon, kuitenkin enintään 30 prosenttiin suunnittelu- ja rakentamiskustannuksista.

Julkisen henkilöliikenteen palvelujen ostoihin ja kehittämiseen esitetään 100,7 miljoonan euron määrärahaa. Määrärahaa käytettäisiin mm. junaliikenteen ostoihin, alueellisen ja paikallisen liikenteen ostoihin ja kehittämiseen sekä suurten kaupunkiseutujen ja keskisuurten kaupunkien julkisen henkilöliikenteen tukeen