Raidepuolue

View Original

ETF: Työntekijät lakkoilevat rautateiden tulevaisuuden puolesta Belgiassa

Euroopan kuljetustyöntekijöiden liitto ETF kertoo, että Belgian rautatieläiset ovat lakossa maan rautateiden kehittämisen puolesta keskiviikkona.

Liiton mukaan työntekijät haluavat parempia palveluja työmatkalaisille ja vahvistaa rautateitä liikkumisen selkärankana Belgiassa.

- Se onnistuu, mutta hallituksen pitää taata riittävä rahoitus.

Belgian hallitus päättää lähiaikoina rautateiden rahoituksesta seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Hallitus on kurittanut rautateitä ja rautatieläisiä ainakin viimeiset 15 vuotta.

Jälki on karua: esimerkiksi tämän vuoden alkupuoliskolla jouduttiin peruuttamaan 22.000 junavuoroa henkilöstöpulan takia. Työntekijät eivät ole voineet pitää ylitöitä vapaina, koska korvaavia tekijöitä ei ole.

Rautatiet on vähentänyt 1.500 työpaikkaa sitten 2020. Rautatieläiset eivät ole saaneet oikeita palkankorotuksia sitten 1990-luvun. Alalle on tästä syystä ollut vaikea saada uusia työntekijöitä ja vanhat ovat vaihtaneet alaa.

Hallituksella on nyt viimeinen mahdollisuus sopia seuraavan kymmenen vuoden liikennöinnistä valtiollisen Belgian qautateiden SNCB:n kanssa. Vaihtoehto on avata junaliikenne kilpailutukselle ja yksityistämiselle, mitä EU ajaa. Rautatieläiset vastustavat tätä, koska yksityistäminen esimerkiksi Britanniassa on saanut alan kaaokseen.

(Kuva: Vitali Volkov/Wikimedia)