Raidepuolue

View Original

AL: Tunnin junalle Tampereelta Helsinkiin haetaan rahaa uudella tavalla - Käyttäjät ratainvestointien maksajiksi

Aamulehti kertoo, että valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tunnin junayhteydet voidaan toteuttaa nopeutetusti, jos käyttäjät maksavat yhteyksien rakentamisen.

- Pääradalle samoin kuin Helsingin ja Turun väliselle rataosuudelle voidaan miettiä käyttäjä maksaa -periaatetta, koska näillä osuuksilla on paljon henkilö- ja tavaraliikennettä. Yhteydet voidaan tehdä pikaisemmin, jos niille saadaan ratojen käyttöön perustuva rahoitusmalli, Orpo sanoo Aamulehden haastattelussa.

Lehti kysyy ministeriltä, onko kyseessä siis kokonaisuus, jossa rahaa tulee valtiolta, radanvarren kunnilta, EU:lta ja yksityissijoittajilta.

– Se voisi olla jotain tuollaista, mutta haluan odottaa (liikenne- ja viestintäministeriön sekä valtiovarainministeriön) työryhmien ehdotukset. Olen toiveikas, että ratkaisu löytyy.

Rautatiealan Unionin puheenjohtaja Tero Palomäki kommentoi Raidepuolueelle, että on loistavaa, että erilaisia rahoitusmalleja tutkitaan.

- Näissä käyttäjä maksaa hankkeissa on riski, että siinä menee kilpailukyky kun vieressä menevällä moottoritiellä ei näitä rasitteita ole.